Tidningsartiklar om Dockskåpsvrån Rävlämmen

 För kunna läsa vad som står i artiklarna klicka då på bilden 2gånger.

ALLT OM hobby. Nr 5 Augusti 2014. Fina bilder och en del historik om bl.a hur Dockskåpsvrån Rävlämmen har kommit till.

 

 

20160711 Folkbladet & Norrköpings tidningar

Museum med nostalgi

Ett gammalt dockskåp har nog många kvinnor kvar uppe på vinden. Men Ingegerd Carlborg, 60, i Lotorp, har inte bara kvar sitt eget skåp – utan 80 till!

Alla kan ses i hennes eget unika dockskåpsmuseum i Lotorp, där hon också fyllt alla dockskåpen med tidsenliga möbler.

– För många människor blir det en nostalgikick, att komma in i museet, berättar Ingegerd Carlberg. Många minns sina egna dockskåp, som de hade när de var små och här får de möjlighet att åter titta närmare på sin barndoms leksaker.

Men man får inte leka och plocka med prylarna i dockskåpen?

– Nej, det går inte, eftersom många av möblerna och sakerna visserligen är i fint skick, men samtidigt gamla och ömtåliga. Så även barnen som kommer hit får nöja sig med att titta in i dockskåpen.

Kommer det även karlar hit?

– Ja, det händer och många verkar först bara måttligt intresserade, men när de tittar närmare på dockskåpen och det som finns därinne av möbler och prylar, är det många av dem, som känner igen många saker sedan sin barndom och då också börjar känna nostalgi.

Vid en första titt, ser många skåp ganska lika ut?

– Ja, inte minst en rad Lundbyskåp som jag har, men om man tittar närmare, så representerar de olika tidsepoker, när det gäller tapetmodet och andra detaljer.

Hur har du fått tag i alla dockskåpen, möblerna och alla prylarna?

– De flesta har jag köpt på auktioner på internet, tradera och exempelvis Bukowskis. Men jag har en hel del hemgjorda dockskåp, som jag fått av kvinnor som tycker att deras gamla dockskåp passar in i den här samlingen och det känns ju roligt.

– Men jag säljer också dockskåp och möbler ur min samling, om jag köper något som jag tycker är finare. Därmed känns det ju som att min utställning hela tiden utvecklas positivt.

Hur gammalt är det äldsta dockskåpet i din samling?

– Runt sekelskiftet 1800-1900. Och sedan har jag från olika åldrar, till mer moderna med swimmingpool och annat. Så det känns som en historielektion att gå runt och titta i dockskåpen från olika tidsåldrar.

Hur började ditt intresse för dockskåp?

– Jag hade ett eget som liten flicka och det var jag väldigt rädd om och det ingår i min samling. Men samlarintresset startade 2004, när jag blev sjuk och min man Kenneth, föreslog att jag skulle skaffa mig en hobby. Han plockade ner mitt eget gamla dockskåp från vinden och det blev början till samlingen.

– Och det dockskåpet har jag också med i museisamlingen.

En museisamling som också bjuder på flera överraskningar. Eller vad sägs om en minikopia av Cirkus Scott turnétält, med en manege inne i tältet och cirkusvagnar utanför samt en modell av en gammal fin karusell med slänggungor.